Summary
Goals
- wybranych metod analizy zagrożeń w procesie produkcji,
- analizy niezawodności HRA (Human Reliability Assesstment),
- podstawowych technik zapobiegania błędom ludzkim.
Dates and location
Estimated share of the practical part: 60%
Program
1. Błąd ludzki.
- 1.1. Dlaczego się nim zajmujemy?
- 1.2. Możliwe powody błędów ludzkich: zmęczenie, problemy osobiste i zawodowe, choroba, brak lub niedostateczne szkolenie, brak zaangażowania w pracę, niewłaściwe stanowisko pracy, brak lub niejednoznaczne standardy pracy.
- 1.3. Analiza błędu ludzkiego w otoczeniu innych analiz i procesów.
2. Analiza błędu ludzkiego.
- 2.1. Wprowadzenie.
- 2.2. Etapy analizy błędu ludzkiego.
3. Wywiad z pracownikiem.
4. Plan działań.
5. Narzędzia jakości w analizie błędu ludzkiego.
6. Ćwiczenia.
- Wybrane metody analizy zagrożeń w procesie produkcji – identyfikowanie najbardziej zagrożonych operacji.
- Analiza niezawodności HRA (Human Reliability Assesstment).
- Podstawowe techniki zapobiegania błędom ludzkim.
- Podstawowe błędy przy analizie stanowisk pracowniczych pod katem możliwości popełnienia błędu ludzkiego.
- Dobre praktyki wdrażania narzędzi prewencyjnych na wypadek popełnienia błędu ludzkiego.
Benefits for participants
- jakie są wybrane metody analizy zagrożeń w procesie produkcji,
- jak zastosować analizy niezawodności HRA (Human Reliability Assessment),
- jak posługiwać się podstawowymi technikami zapobiegania błędom ludzkim.
- analizy niezgodności związanej z praca ludzka,
- przygotowanie raportów naprawczych do problemów związanych z pracą ludzką,
- wprowadzania działań korygujących i prewencyjnych związanych z pracą ludzką.
Benefits for company
Methodology
Oferee
- osoby związane z usprawnieniami procesów, analizą problemów, obsługą reklamacji, zarządzaniem personelem, (również spoza branży Automotive),
- menedżerowie, inżynierowie, specjaliści ds. jakości, produkcji, procesu,
- pracownicy działów: HR, BHP.
Application
Reviews
16-17.01.2020 r. "Konkretne, jasne informacje poparte odpowiednimi przykładami z różnych dziedzin."
16-17.01.2020 r. "Szkolenie ciekawe oraz rozwojowe. Przeprowadzone profesjonalnie."
10-11.12.2019 r. "Trener umiejętnie i bardzo fachowo odpowiada na pytania "z życia". Widać duże doświadczenie branżowe."
10-11.12.2019 r. "Bardzo kompetentny, komunikatywny trener. Szkolenie prowadzone w ciekawy sposób z przykładami, które dotyczą mojej pracy."
25-26.11.2019 r. "Szkolenie pomogło lepiej spojrzeć na problemy pojawiające się w toku produkcji. Teoria połączona z praktyką."
14-15.10.2019 r. "Super doświadczenie trenera, którym się dzielił. Wiele przykładów z życia produkcji. Wiele rozwiązań na przedstawiane problemy."
04-05.04.2019 r. "Trener bardzo komunikatywny. Ogromna wiedza i dzielenie się doświadczeniem."
19-20.11.2018 r. "Szkolenie poprowadzone profesjonalnie. Umiejętność radzenia sobie z "trudnymi" pytaniami."
19-20.11.2018 r. "Szkolenie pomogło zwiększyć wiedzę ale również wpłynęło pozytywnie na interakcję w grupie. Zwiększyło otwartość ludzi jak i pomogło w myśleniu o wspólnym rozwiązywaniu problemów."
04-05.10.2018 r. "Świetna energia trenera. Widać było, że praktykuje czynnie - duży plus."
04-05.10.2018 r. "Duża ilość przydatnych przykładów. Łatwe wytłumaczenie problemu na przykładach z różnych dziedzin produkcyjnych."
Extra information
Cena szkolenia obejmuje:
- udział w szkoleniu,
- materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
- bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych,
- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
- możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu,
- obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek
Documents to download
Need help?
Szkolenia otwarte
Sylwia Kałuża
Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń
Dorota Dzioba
Specjalista ds. realizacji szkoleń
Szkolenia zamknięte
Małgorzata Jakubiak
Kierownik Działu Szkoleń
Dział Szkoleń