HACCP-P

Praktyczne aspekty wdrożenia i utrzymania HACCP w małej firmie

Normy, wymagania, audity

Summary

?Zdobycie praktycznej wiedzy dotyczącej Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności, zapoznanie z fachową terminologią, dokumentacją i wymaganiami prawa żywnościowego. Przygotowanie uczestników szkolenia do samodzielnego wdrażania poszczególnych etapów Systemu HACCP. Nabycie umiejętności prawidłowego przeprowadzenia analizy zagrożeń w firmie oraz nadzorowania i utrzymywania Systemu.

Goals

Zdobycie praktycznej wiedzy dotyczącej Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwem Żywności, zapoznanie z fachową terminologią, dokumentacją i wymaganiami prawa żywnościowego. Przygotowanie uczestników szkolenia do samodzielnego wdrażania poszczególnych etapów Systemu HACCP. Nabycie umiejętności prawidłowego przeprowadzenia analizy zagrożeń w firmie oraz nadzorowania i utrzymywania Systemu.

Training code

HACCP-P

Dates and location

Estimated share of the practical part: 60%

Program

  • Krótka charakterystyka systemu HACCP
  • Regulacje prawne dotyczące HACCP
  • Zasady wdrażania HACCP w małych przedsiębiorstwach spożywczych
    • Powołanie zespołu ds. HACCP
    • Opisanie produktu
    • Wskazanie na przeznaczenie konsumenckie produktów
    • Opracowanie schematu technologicznego
    • Sprawdzenie schematu - weryfikacja schematu technologicznego na linii technologicznej
    • Przeprowadzenie analizy zagrożeń
    • Określenie Krytycznych Punktów Kontroli
    • Ustalenie wartości krytycznych i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego
    • Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego
    • Ustalenie działań korygujących
    • Ustalenie procedury weryfikacji
    • Prowadzenie dokumentacji i zapisów
  • Dokumentacja Systemu HACCP
    • Zarządzenie powołujące zespół HACCP
    • Polityka bezpieczeństwa żywnościowego
    • Polityka jakości
    • Opis produktu
    • Schemat technologiczny dla obiektu gastronomicznego
    • Drzewko decyzyjne
    • Tabela analizy zagrożeń i wyznaczania CCP
    • Tabela nadzorowania CCP
    • Pętla kontrolna dla obiektu gastronomicznego
    • Procedury Systemu HACCP
  • Audyt HACCP
  • Podsumowanie

Ćwiczenia:
  • Przygotowanie dokumentacji Systemu HACCP dla każdego z przedstawionych etapów wdrażania HACCP.
    • Wspólne tworzenie planu dokumentacji.
    • Ćwiczenie ma na celu stworzenie szczegółowego planu Księgi HACCP dla małej firmy.
  • Przygotowanie analizy zagrożeń: biologicznych, chemicznych, fizycznych.
    • Forma pisemna, wspólne omówienie.
    • Ćwiczenie ma na celu nauczenie uczestników szkolenia samodzielnego przeprowadzania analizy zagrożeń.
  • Ustalenie listy pytań audytowych dla Systemu HACCP.
    • Forma pisemna, wspólne omówienie.
    • Ćwiczenie ma na celu przygotowanie uczestników do przeprowadzenia audytu jakości w firmie.

Benefits for participants

Uczestnik uczy się:

 

  • Wdrażać System HACCP w małej firmie.
  • Definiować działania niezbędne do prawidłowego funkcjonowania Systemu.
  • Planować i przeprowadzać audyty z zakresu Systemu HACCP.
  • Przygotowywać i prowadzić dokumentację jakości w firmie.

 


Oferee

 

  • Specjaliści ds. jakości, inżynierowie jakości.
  • Audytorzy wewnętrzni SZJ, ZSZJ.
  • Kierownictwo produkcji średniego szczebla (kierownicy zmian, kierownicy zakładu, kierownicy produkcji). 
  • Właściciele firm gastronomicznych

 


Extra information

Cena szkolenia obejmuje:

  • udział w szkoleniu, 
  • materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
  • bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych,
  • certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
  • możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu,
  • obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek

Documents to download

Need help?

Szkolenia otwarte

Sylwia Kałuża

Sylwia Kałuża

Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń

Dorota Dzioba

Dorota Dzioba

Specjalista ds. realizacji szkoleń

Szkolenia zamknięte

Małgorzata Jakubiak

Małgorzata Jakubiak

Kierownik Działu Szkoleń

Dział Szkoleń