Summary
Goals
Dates and location
Estimated share of the practical part: 0%
Program
- Istota i znaczenie mapowania strumienia wartości
- 7 strat Lean.
- Przepływ materiału i informacji.
- Wybór rodziny produktów.
- Menedżer strumienia wartości.
- Wykorzystanie metody mapowania.
- Krok 1 przedstawienie wymagań klienta.
- Krok 2. Przedstawienie poszczególnych faz procesów.
- Krok 3 Zebranie i obliczenia danych.
- Krok 4 Przedstawianie przepływu materiałów.
- Krok 5 Przedstawienie przepływu informacji.
- Krok 6 Przedstawienie wymagań w stosunku do dostawcy.
- Krok 7 Obliczania końcowe.
- Charakterystyka szczupłego strumienia wartości.
- Obliczenie i uwzględnianie w projektowaniu taktu klienta.
- Wybór sposobu wytwarzania.
- Wybór miejsc ciągłego przepływu produkcji.
- Wprowadzanie ssących systemów np. typu supermarket.
- Wybór miejsca harmonogramowania (proces stymulujący).
- Produkcja w małych partiach i poziomowanie.
- Tworzenie mapy stanu przyszłego – ćwiczenie.
- Podział wdrożenia na etapy.
- Plan zmian strumienia wartości.
- Doskonalenie strumienia wartości.
Ćwiczenia:
- Gra Muda
- Stworzenie mapy stanu bieżącego.
- Wykonanie obliczeń koniecznych do wykonania mapy strumienia przyszłego.
- Stworzenie mapy stanu przyszłego.
- Projekt mapy strumienia wartości dla wybranego wyrobu - ćwiczenie sprawdzające.
Benefits for participants
- Umiejętność identyfikacji potrzeb i możliwości wprowadzenia zmian w strukturze systemu produkcyjnego prowadzących do usprawnienia przepływu w całym strumieniu wartości.
- Umiejętność zidentyfikowania czynności niedodających wartości produktowi w zakresie produkcji i logistyki wewnętrznej.
- Umiejętność nakreślenia stanu przyszłego.
Benefits for company
Oferee
- wyższa kadra zarządzająca firmą – menedżerowie,
- kierownictwo średniego szczebla zarządzania w działach produkcji, logistyki, jakości,
- osoby mające na co dzień kontakt z usprawnianym procesem: inżynierowie, analitycy, technolodzy procesu, mistrzowie,
- pracownicy działów jakości,
- pracownicy działów logistyki.
Application
Reviews
15-16.11.2018 r. "Dokładnie wyczerpane informacje na zadane pytania."
26.10.2018 r. "Praktyczna wiedza do wykorzystania w pracy we własnym zakładzie."
26.10.2018 r. "Dobre szkolenie - trener bardzo komunikatywnie przedstawił metodę i sprawnie moderował dyskusję."
19-20.10.2017 r. "Otwartość, entuzjazm prowadzącego."
19-20.10.2017 r. "Trafne przykłady z życia wzięte."
20-21.04.2017 r. "Bardzo pozytywny prowadzący."
09-10.02.2017 r. "Zaangażowanie i dynamika szkolenie trenera."
09-10.02.2017 r. "Bardzo dobre przygotowanie trenera w zakresie tematu szkolenia."
09-10.02.2017 r. "Szkolenie przeprowadzone szybko i sprawnie."
Extra information
Cena szkolenia obejmuje:
- udział w szkoleniu,
- materiały w formie papierowej, segregator, notatnik, długopis,
- bezpłatny dostęp do elektronicznych materiałów szkoleniowych,
- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu,
- możliwość bezpłatnych 3-miesięcznych konsultacji po szkoleniu,
- obiady, przerwy kawowe oraz słodki poczęstunek
Documents to download
Need help?
Szkolenia otwarte
Sylwia Kałuża
Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń
Dorota Dzioba
Specjalista ds. realizacji szkoleń
Szkolenia zamknięte
Małgorzata Jakubiak
Kierownik Działu Szkoleń
Dział Szkoleń