Goals
· Zapoznanie uczestników z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności uznanymi przez GFSI.
· Przygotowanie do wyboru najbardziej odpowiedniego standardu dla organizacji.
· Omówienie zasad, podobieństwa i różnic między standardami BRC, IFS i FSSC 22000 dla producentów żywności.
· Prezentacja wymagań systemu BRC globalna norma bezpieczeństwa żywności, wydanie 8.
Dates and location
Estimated share of the practical part: 60%
Program
· Globalne standardy zarządzania bezpieczeństwem żywności
· Czym różnią się od systemu bezpieczeństwa żywności.
· Kiedy powstały i w jakim celu.
· Co oznacza, że standard jest uznany przez GFSI?
· Które standardy są uznane przez GFSI i jaki są zakresy i ich stosowania.
· BRC, IFS, FSSC 22000 – standardy bezpieczeństwa żywności: podobieństwa i różnice.
· Certyfikacja – potwierdzenie zgodności systemu zarządzania z wymaganiami standardu
· Zaplanowanie procesu certyfikacji: audyt wstępny, audyt luk, inwestycje, szkolenia
· Klasyfikacja obszarów produkcyjnych
· Ustalenie stref produkcyjnych ze względu na ryzyko – drzewko decyzyjne
· Ustalenie kategorii produktów
· Wybór jednostki certyfikującej
· Usługi konsultantów
· Wymagania podstawowe (fundamentalne)
· Pozostałe wymagania
· Postępowanie audytowe wg BRC globalnej normy bezpieczeństwa żywności, wydanie 8
· Przygotowanie do audytu
· Planowanie audytu
· Audyt w zakładzie
· Przypadki niezgodności i działania naprawcze
· Ocena z audytu
· Po audycie
· Zakończenie szkolenia
· Podsumowanie
· Test
· Ankieta
Benefits for participants
Uczestnik uczy się:
· Rozróżniać standardy uznane przez GFSI i wybierać najbardziej odpowiedni dla zakresu działalności swojej firmy oraz wymagań klientów.
· Zaplanować wdrożenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności w swojej firmie i przygotować go do certyfikacji. Przygotować swoją firmę do wdrożenia systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności pod kątem spełnienia wymagań standardu (na przykładzie BRC wydanie 8).
Uczestnik dowiaduje się:
· Które ze standardów globalnych uznanych przez GFSI odpowiadają potrzebom jego firmy.
· Jakie korzyści odnosi firma z wdrożenia systemu, ale i jakie koszty należy brać pod uwagę przed rozpoczęciem wdrożenia.
· Od czego zacząć przygotowanie systemu do certyfikacji i na co zwrócić szczególną uwagę.
· W jaki sposób przebiega proces certyfikacji wg standardu BRC wydanie 8 i jakie są możliwe do uzyskania oceny.
Zdobyte kwalifikacje/umiejętności:
· Pełnomocnik ds. systemu BRC/IFS
Oferee
· Specjaliści ds. jakości, inżynierowie jakości.
· Kierownictwo produkcji średniego szczebla (kierownicy zmian, kierownicy zakładu, kierownicy produkcji).
Extra information
Szkolenie prowadzone zdalnie poprzez sesję wideokonferencji on-line z wykorzystaniem dedykowanych narzędzi.
Uczestnicy dostają link do otwarcia sesji. Materiały dostępne w wersji elektronicznej.
Documents to download
Need help?
Szkolenia otwarte
Sylwia Kałuża
Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń
Dorota Dzioba
Specjalista ds. realizacji szkoleń
Szkolenia zamknięte
Małgorzata Jakubiak
Kierownik Działu Szkoleń
Dział Szkoleń