Goals
Dates and location
Estimated share of the practical part: 80%
Program
1. Audyt wewnętrzny – na podstawie wytycznych PN-EN ISO 19011.
2. System HACCP – wg Codex Alimentarius (w tym krok 11 i zasada 6: ustalenie procedur weryfikacji).
3. Planowanie audytu
· Cel audytu – zgodnie z planem audytów wewnętrznych
· Inicjowanie audytu: określenie wykonalności z audytowanym, zapewnienie zasobów (czas, miejsce, materiały)
· Przegląd dokumentacji
· Lista pytań kontrolnych
4. Kompetencje audytora mające wpływ na przebieg audytu
· Wiedza i doświadczenie
· Kompetencje „międzyludzkie”: komunikacja, cierpliwość, mowa ciała, zapach, głos, zachowanie, …
5. Przebieg audytu
· Etapy audytu: spotkanie otwierające, audyt, spotkanie zamykające
· Zdobywanie obiektywnych dowodów: przegląd dokumentów, wywiad, obserwacja
· Prawidłowe dokumentowanie zgodności i niezgodności
6. Działania poaudytowe
· Raport i wnioski z audytu
· Podsumowanie
· Test końcowy
· Ankieta
Ćwiczenia:
· Cel: przygotowanie się do audytu.
Jak zaplanować audyt i przygotować listę pytań kontrolnych? O czym nie możemy zapomnieć, aby audyt przebiegł prawidłowo? („zakontraktowanie” audytu z audytowanym: termin, czas, miejsce, materiały)
· Cel: doskonalenie umiejętności komunikacyjnych
Czym różnią się pytania otwarte i zamknięte? Jakiego typu informacji dostarczają? Co to jest słuchanie odzwierciedlające? Dlaczego szczegóły są ważne: mowa ciała, zachowanie i reakcje audytora, zapach, miejsce, …
· Cel: etapy audyt i ich dokumentowanie
W jaki sposób przeprowadzić audyt? (spotkanie otwierające, wywiad, obserwacja, przegląd dokumentów, dokumentowanie zgodności i niezgodności, spotkanie zamykające).
· Cel: prawidłowe dokumentowanie audytu
Co powinien zawierać raport z audytu?
Benefits for participants
Uczestnik uczy się:
· Jak przygotować się do audytu tak, aby osiągnął zamierzony cel.
· W jaki sposób wykonać listę pytań kontrolnych.
· Jak zbierać obiektywne dowody podczas audytu.
· W jaki sposób prawidłowo dokumentować zgodności i niezgodności.
· Jak zachowywać się podczas audytu, aby przebiegł on w atmosferze otwartości i współpracy między audytorem a audytowanym.
· Jak prawidłowo udokumentować przeprowadzony audyt.
Uczestnik dowiaduje się:
· Czym różni się audyt od kontroli i jakie jest jego znaczenie dla systemu bezpieczeństwa żywności HACCP.
· Dlaczego rezultaty przeprowadzonych audytów wewnętrznych są istotne dla ciągłego doskonalenia organizacji (cykl Deminga).
· Które z kompetencji „miękkich” mają istotne znaczenie podczas audytu i dlaczego, jakie zachowania spowodują „zamknięcie” audytowanego, a które wpłyną na atmosferę zaufania i współpracy podczas audytu.
Zdobyte kwalifikacje/umiejętności:
· Po szkoleniu uczestnik będzie potrafił wykonać audyt zgodnie z wytycznymi dotyczącymi audytowania systemów zarządzania wg PN-EN ISO 19011.
· Uczestnik zdobędzie kompetencje komunikacyjne przydatne nie tylko podczas audytowania.
Oferee
· Specjaliści ds. jakości, inżynierowie jakości.
· Liderzy projektów.
· Audytorzy wewnętrzni SZJ, ZSZJ.
· Pracownicy działów SQA, SQD.
· Kierownictwo produkcji średniego szczebla (kierownicy zmian, kierownicy zakładu, kierownicy produkcji).
Application
Audyt wewnętrzny systemu HACCP to jedna z metod jego weryfikacji: jak system działa w praktyce, czy jest skuteczny dla zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności. Prawidłowo wykonany audyt umożliwi nie tylko na wykrycie niezgodności i wprowadzenie niezbędnych działań korygujących, ale będzie również cenną wskazówką do doskonalenia systemu. Dzięki temu przyczyni się do spełnienia oczekiwań klientów a tym samym do osiągniecia celów biznesowych firmy.
Extra information
Szkolenie prowadzone zdalnie poprzez sesję wideokonferencji on-line z wykorzystaniem dedykowanych narzędzi.
Uczestnicy dostają link do otwarcia sesji. Materiały są dostępne w wersji elektronicznej.
Documents to download
Need help?
Szkolenia otwarte
Sylwia Kałuża
Starszy specjalista ds. realizacji szkoleń
Dorota Dzioba
Specjalista ds. realizacji szkoleń
Szkolenia zamknięte
Małgorzata Jakubiak
Kierownik Działu Szkoleń
Dział Szkoleń